חרדה דנטלית

מהי חרדה דנטלית או למה יש לנו פחד מרופא השיניים?

חרדה דנטלית היא פחד מטיפולי שיניים, המלווה במצוקה משמעותית ועלול למנוע מאנשים לבקר אצל רופא השיניים. הסכנה היא הזנחה של בריאות השן אשר יכולה לגרום להחמרה במצב, וההתגברות על הפחד מלווה בתחושה עמוקה של הקלה.

כשאני מספר לסטודנטים לרפואת שיניים כי המון מטופלים מגיעים אליי כדי להתמודד עם החרדה אני מדגיש ואומר להם לא לשכוח: “הפחד הוא מטיפול השיניים, לא מרופאי השיניים”. יש רופאי שיניים רבים שהם לא רק מקצועיים אלא גם נחמדים. בשנים האחרונות, כאשר הגישה של הרופאים למטופלים בכל התחומים ולכל הגילאים השתנתה משמעותית, לפעמים קשה להבין מדוע נותרה אצל רבים התפיסה המפחידה לגבי טיפולי השיניים, בייחוד כשיש כיום גם כל מיני כלים טיפוליים. עם זאת, מדובר בפוביה שכיחה ביותר, מהן בעצם הסיבות לפחד הזה?

סיבות לחרדה דנטלית:

  1. פחד “היסטורי”- קיימים מקרים של חוויות לא נעימות עם רופאים, אבל הן נובעות לפעמים מסיבות אישיותיות ואישיות של הרופא, שאינן קשורות כלל למקצוע או לסוג הטיפול עצמו. יכול להיות שהגעתם לרופא פחות נחמד, או שפשוט היה לו יום לא טוב (זה קורה לכולנו), והוא לא התייחס מספיק לתחושות או לכאב שלכם. האמת שהרבה מאוד רופאים הם ממש לא כאלה, וזו סיבה מצוינת לנסות שוב עם רופא אחר, שכן רמת המודעות והרגישות של רופאי השיניים היום גבוהה בהרבה מאשר בעבר.

אפילו חוויה אחת לא טובה עלולה לעבור ל”הכללה” לגבי תחום רפואת השיניים בכלל, ולפעמים למחשבות אוטומטיות כמו “טיפולי שיניים תמיד כואבים” או “ביקור אצל רופא שיניים זה חייב להיות מפחיד”.

  1.  פחד “מדבק”- התפיסה החברתית הישנה ש”טיפולי שיניים זה כואב” או שזה חייב להיות מפחיד, ממשיכה להיות מושרשת אצל רבים באמצעות המדיה (טלוויזיה, סדרות, סרטים ועוד), ולפעמים הפחד יכול “לדבק” פשוט דרך סיפורים של אחרים.
  2. פחד “העובר בתורשה” למרות שהמצב היום שונה, הורים רבים מעבירים באופן לא מודע את הפחדים שלהם (כחלק מהדור שבו ללכת לרופא שיניים היה חוויה לא פשוטה) , הורים שחושבים שחייב להכריח או להחזיק את הילד על כסא רופא השיניים, שמאיימים או מפצים יתר על המידה, כל אלה עלולים להעביר מסר פשוט: “טיפול שיניים זה דבר מפחיד וכואב”.
  3. פחד “לא מובן”- האם החשש הוא מהזריקה או מהטיפול עצמו? אולי בכלל מהרעש של משאבת המים או המקדח, או לחלופין אולי הריחות של החומרים השונים הם מה שמרתיע? אולי מדובר בנגיעה בחלק האחורי של הלוע אשר גורמת לרפלקס הקאה? פוביה מדם? בכל מקרה חשוב מאד להבין מהו הגורם שמעורר את החרדה כדי שנוכל לטפל בו ישירות באופן ממוקד. כאשר יודעים מה הדירוג של החששות השונים הטיפול הוא בדרך כלל קל ויעיל. חשיפה הדרגתית לגירויים אלה, היכרות והבנה של משמעותם, יכולה לסייע בשחרור מהתגובות הפיזיות שמאפיינות חרדה.

חרדה דנטלית- דרכים לפתרון

  1. בדיקה ופגישה היכרות- אפשר לבקש מהרופא לבצע את הבדיקה בנפרד מהטיפול הראשון. בפגישה הראשונה אפשר לעשות רק צילום ובדיקה, להכיר קצת את הרופא, ואם תרצו ניתן לדחות את תחילת הטיפול בשיניים למפגש השני. רוב הרופאים יסכימו גם להראות ולהשמיע לכם את הרעשים של המכשירים השונים אם תרצו כדי שתכירו אותם קצת. ככל שתהיו מוכנים יותר לתהליך, כך תרד רמת החרדה. שיחה זו תאפשר לכם גם להתרשם מהרופא- האם הוא נעים, מרגיע או מלחיץ, סבלני, או לא. אם יש לכם תחושה שהרופא הזה אינו מתאים לכם, אפשר להסתפק רק בבדיקה הראשונית ולבחור רופא אחר לטיפול שיהיה לכם יותר נוח איתו.
  2. הרדמה, אלחוש או גז צחוק- כמעט תמיד הרדמה מקומית הניתנת באמצעות זריקה מספיקה כדי לא לחוש כאב כלל. תוכלו גם לבקש מהרופא למרוח משחה מאלחשת, אשר בעזרתה לא תרגישו אפילו בדקירה של המחט. מטופלים אשר חווים בקלות רפלקס הקאה, או שרוצים לחוות עוד טשטוש של התחושות במהלך הטיפול, יכולים גם לבקש מהרופא להשתמש בגז צחוק. טיפול זה יכול לפעמים להתאים גם במקרים של חרדה.

במקרים של טיפולים ארוכים או מורכבים במיוחד, אשר גורמים לחרדה רבה, אפשר להתייעץ עם הרופא על אפשרות של טשטוש או הרדמה כללית, אם כי הדבר הרבה פחות רצוי.

  1. מצאו את הפתרון שלכם- אולי אוזניות עם מוזיקה שאתם אוהבים? לפני שנלך לפתרונות מורכבים כמו הרדמה כללית, יקרים או סתם לא מומלצים בריאותית כדאי לבחון פתרונות פשוטים ומותאמים לכם. הפתרונות צריכים כאמור להיות מותאמים לסיבות שלכם לחרדה. למשל מטופלת שסבלה מרעש המכשירים של רופא השיניים קיבלה מהרופא אוזניות אוטמות רעש ומוזיקה שהיא הכי אוהבת (היא בחרה QUEEN…), אחרת נעזרה בחברה טובה, כדור לחץ נעים שמועכים בזמן הטיפול, או… חשבו, מה יכול להיות הפתרון שיעזור לכם?
  2. היפנוזה רפואית – טיפול בהיפנוזה הוא אמצעי ממוקד ואפקטיבי להתמודדות עם חרדות שונות והוא יעיל מאד בהתמודדות עם חרדה דנטלית. לרוב יש צורך ב3-5 טיפולים בלבד כדי להתמודד עם חרדה דנטלית באופן אפקטיבי, להצליח להגיע לטיפול שיניים ולהרגיש הקלה.
    חלק מרופאי השיניים עוברים הכשרה בטיפול בהיפנוזה ומקבלים רישיון ממשרד הבריאות, רופאים אלה יכולים להציע פתרונות אפקטיביים בזמן הטיפול ולסייע למטופלים דרך השימוש בכלים שונים. ישנם גם פסיכולוגים רפואיים, בעלי רישיון להיפנוזה, אשר יכולים לעזור בהתמודדות עם פחד מבדיקות ומטיפולים רפואיים שונים, בכללם חרדה דנטלית.

נפתלי אדרי הוא פסיכולוג רפואי. מעבר לטיפולים בקליניקה הפרטית ברמת אביב, הוא פסיכולוג המרפאה לחרדה דנטלית באונ’ תל אביב, מרצה בביה”ס לרפואת שיניים ומרכז קורסים בנושא תקשורת רופא-חולה וטיפול בחרדות דנטליות

חרדות ופחדים אצל ילדים

“אמא, אני מפחד”ילדים רבים סובלים מפחדים שונים וחרדות. ישנם פחדים שכיחים יחסית, כמו פחד מחושך, פחד מבעלי חיים מסוימים, חרקים או חרדת נטישה. במרבית המקרים,

קרא עוד »

רצים בכוח הדמיון

אני רץ ורץ… לא מפסיק. הכל מסביבי מתחיל להיעלם. שום דבר כבר לא חשוב. רק לרוץ עוד ועוד. מהר יותר.רגוע יותר. ולהמשיך.הגוף שלי פועל מעצמו,

קרא עוד »

טיקים אצל ילדים

מהם טיקים? טיקים הם תנועות חוזרות בלתי רצוניות של שרירי הפנים, העיניים או הגוף- מצמוץ בעיניים, תנועה מהירה של הכתפיים, תזוזה של האף או הפה,

קרא עוד »

תפריט נגישות

בתקופה קשה זו עולים באופן טבעי פחדים וחרדות רבות.

אני מזמין אתכם לפנות אליי לקבלת טיפול מקצועי מיידי

מרחוק או בקליניקה ברמת אביב.

שיהיו לנו ימים שקטים וטובים.