חשוב שתדעו כי הכאב הוא דרכו של הגוף לומר לנו להיזהר. הכאב מגן עלינו מביצוע פעולות שהוא חווה כמסוכנות עבורנו.
עם זאת, אין כל סיבה להמשיך ולסבול מכאב. קיימות מספר גישות לטיפול בכאב, ללא תרופות או אמצעים פולשניים, ביניהן היפנוזה רפואית, ביופידבק, פסיכולוגיה רפואית ו-MINDFULLNESS (מדיטציה רפואית).
אחת השיטות המומלצות ביותר היא ההיפנוזה הרפואית, בה נעסוק במאמר זה.
לתחום זה מוניטין והצלחות רבות בטיפול בכאב במאות השנים האחרונות. למעשה, קיימים מחקרים המוכיחים את יעילות ההיפנוזה לטיפול בכאב כבר לפני יותר מ 200 שנה. ניתן לומר כי זהו התחום העתיק ביותר העוסק בטיפול ישיר בכאב (בתיווך “יכולת החוויה האנושית”).
מאז השימוש בחומרי הרדמה מודרניים פחת השימוש הישיר בהיפנוזה לטובת אלחוש והרדמה מקומית, אך במקרים מסוימים עדיין משתמשים בהיפנוזה למטרות אלה. לדוגמא, בשנת 2011 בבית החולים “תל השומר” בוצע אצלנו ניתוח בקע טבורי ובעקבות אלרגיה של המטופל לחומרי ההרדמה השתמשו הרופאים בהיפנוזה בלבד. הניתוח הסתיים ללא כאב כלל למרות שלא היה כל שימוש בחומרי הרדמה חיצוניים, והשיקום אף היה מהיר יותר מאשר במקרה של שימוש בתרופות. בטיפולים ברפואת שיניים בארץ וברחבי העולם משתמשים לעיתים בהיפנוזה בעת עקירה או טיפול שורש, במקום חומרי הרדמה. גם כאן ההחלמה עם היפנוזה מהירה יותר מאשר עם שימוש בתרופות.
במאמר סקירה גדול שהתפרסם ב 2019 (neubiorev) נבחנה היעילות של היפנוזה לטיפול בכאב על ידי ניתוח תוצאות של כמעט 4000 משתתפים,שהשתתפו ב-85 (!) מחקרים שונים שעמדו בקריטריונים מדעיים. מהמאמר עלה כי ההיפנוזה הייתה יעילה וככל שההיפנוטיזיבליות (מידת היכולת להיכנס להיפנוזה) של האדם עלתה כך התוצאות הקליניות בטיפול בכאב היו טובות יותר.
עם זאת, האלחוש הוא רק אחת מהדרכים בהן היפנוזה מסייעת.
ההיפנוזה העצמית יעילה מאד גם בטיפול בכאב אקוטי- כאב חריף חד פעמי או כזה שמתמשך למשך תקופה קצרה.
כאשר מדובר בכאב כרוני, הכאב מלווה לעתים בתחושות לא פשוטות, אשר מחריפות את תחושת הכאב ואת החווייה הקשה. יש החשים פחד, אשמה, בושה או כעס, יש מטופלים אשר תחושת הכאב שלהם משפיעה על מערכות היחסים הזוגיות וקשרים משמעותיים נוספים שלהם, ויש כאלה שחוו את המפגש עם הכאב כטראומה והחשש מחזרתה נוכח ומטריד אותם בחיי היומיום שלהם.
באופן טבעי, תחושות אלה עלולות להביא להרעה במצב, בין אם על ידי כיווץ פשוט של שרירים או תחושות פחד וחרדה, תחושת מתח (סטרס) או אמונות שליליות ביחס לרופאים וטיפולים רפואיים שונים. למעשה הכאב מהווה לעיתים עבור המטופלים בחוויה סוג של “מחלה” וההתמודדות עימו קשורה ב”תפיסת המחלה”, הרגלי התמודדות, רגשות שהכאב מעורר, בחינת ההשפעה הרחבה של הכאב על תחומים שונים בחיים ועוד.
לכן, בדרך כלל הטיפול האפקטיבי ביותר בחולי כאב כרוני, הינו שילוב של פסיכולוגיה רפואית והיפנוזה רפואית. הכלים הפרקטיים שההיפנוזה הרפואית מציעה תומכים בהתמודדות יעילה עם הכאב והשלכותיו.
לתחום זה מוניטין והצלחות רבות בטיפול בכאב במאות השנים האחרונות. למעשה, קיימים מחקרים המוכיחים את יעילות ההיפנוזה לטיפול בכאב כבר לפני יותר מ 200 שנה. ניתן לומר כי זהו התחום הטיפולי העתיק ביותר העוסק בטיפול ישיר בכאב (בתיווך “יכולת החוויה האנושית” ) .
מאז השימוש בחומרי הרדמה מודרניים פחת השימוש הישיר בהיפנוזה לטובת אלחוש והרדמה מקומית, אך במקרים מסוימים עדיין משתמשים בהיפנוזה למטרות אלה. לדוגמא, בשנת 2011 בוצע אצלנו בבית החולים “תל השומר” ניתוח בקע טבורי ובעקבות אלרגיה של המטופל לחומרי ההרדמה השתמשו הרופאים בהיפנוזה בלבד. הניתוח הסתיים ללא כאב כלל למרות שלא היה כל שימוש בחומרי הרדמה חיצוניים, והשיקום אף היה מהיר יותר מאשר במקרה של שימוש בתרופות. בטיפולים ברפואת שיניים בארץ וברחבי העולם משתמשים לעיתים בהיפנוזה בעת עקירה או טיפול שורש, במקום חומרי הרדמה. גם כאן ההחלמה עם היפנוזה מהירה יותר מאשר עם שימוש בתרופות.
במאמר סקירה גדול שהתפרסם ב 2019 (neubiorev) נבחנה היעילות של היפנוזה לטיפול בכאב על ידי ניתוח תוצאות של כמעט 4000 משתתפים,שהשתתפו ב-85 (!) מחקרים שונים שעמדו בקריטריונים מדעיים. מהמאמר עלה כי ההיפנוזה הייתה יעילה וככל שההיפנוטיזיבליות (מידת היכולת להיכנס להיפנוזה) של האדם עלתה כך התוצאות הקליניות בטיפול בכאב היו טובות יותר.
עם זאת, האלחוש הוא רק אחת מהדרכים בהן היפנוזה מסייעת לטיפול בכאב.
אם אתם מתמודדים עם כאב כרוני הפוגע באיכות חייכם, אשמח לעזור לכם לטפל בכאב באופן אקטיבי.
בתקופה קשה זו עולים באופן טבעי פחדים וחרדות רבות.
אני מזמין אתכם לפנות אליי לקבלת טיפול מקצועי מיידי
מרחוק או בקליניקה ברמת אביב.
שיהיו לנו ימים שקטים וטובים.