היפנוזה רפואית

היפנוזה רפואית

היפנוזה היא תהליך של התמקדות עצמית, של ריכוז פנימי, בנושא או בתחושה מסוימת, תוך חיבור למאגרים של יכולות אישיות לא מודעות- גופניות ופסיכולוגיות. בניגוד למה שמקובל לחשוב ולסרטים רבים שראינו, היפנוזה אינה מצב של שינה או של חוסר הכרה אלא להפך, מצב של ריכוז ומיקוד רב יותר.

אם נדמה את ההיפנוזה לתהליכים אחרים שאנו מכירים, היא דומה למשל לתחושה בה מרוכזים בסרט ולא שומעים שקוראים בשם שלנו, כשנכנסים למטבח ושוכחים למה נכנסנו, או כשכל כך מרוכזים בעבודה, או בספר ששוכחים את הסביבה…

גם רגעים של למידה, כמו כשלמדת לרכב על אופניים, לשחות, או לנגן…מאפשרים לפעמים כניסה ספונטנית למצבים היפנוטיים.



כיצד ניתן להשתמש בהיפנוזה?

להיפנוזה רפואית שימושים רבים בפסיכותרפיה וברפואה, ביניהם: התמודדות עם חרדות ומתח נפשי, התמודדות עם פחדים, טיפול בכאב, שינוי הרגלים (ירידה במשקל, הפסקת עישון ועוד), בעיות פוריות,  מחלות עור ועוד.

ההיפנוזה היא כלי טיפול יעיל ומעמיק, אשר מעודד שינויים בהרגשה, במחשבות ובהתנהגות- באמצעות שימוש בריכוז, דמיון, יצירתיות ומודעות לגוף.

הריכוז הרב מאפשר למטופל לגשת למאגרי הלא מודע, לטובת שינוי טיפולי רצוי.

המטפל מסייע למטופל להיכנס למצב היפנוטי באמצעות הנחיות ויצירת סביבה מתאימה לתהליך הייחודי.




מהם יתרונות הטיפול בהיפנוזה?

לטיפול בהיפנוזה יתרונות רבים, ביניהם:

  • חיזוק היצירתיות בתהליך של שינוי
  • השענות על יכולות לא מודעות של המטופל
  • העזרות בדמיון ובתחושות גוף
  • גיוס הסקרנות ואת החוזקות של המטופל
  • עידוד תהליכים פנימיים ועבודה עם זכרונות
  • ההיפנוזה מכוונת לשינוי מוחשי
  • טיפול ממוקד ומהיר יחסית
  • ועוד…
מהלך הטיפול

מהלך הטיפול בהיפנוזה רפואית שונה מרוב הטיפולים הפסיכולוגיים האחרים. לפני הכל, הטיפול בהיפנוזה לא מתאים לכולם ולכן הוא מתחיל בתהליך הערכה- על מנת לבדוק האם היפנוזה אכן מתאימה לבעיה ולמטופל הספציפיים. הערכה זו מתבצעת לרוב במפגש הראשון. בנוסף לבדיקת ההתאמה, מתקיימים במהלך מפגש זה בד”כ גם הגדרת המטרות לטיפול, תיאום ציפיות, הסבר, בדיקה והדגמה של העקרון ההיפנוטי. מכיוון שמדובר בד”כ בטיפול ממוקד יחסית, יש למפגש הראשון חשיבות רבה בקביעת המטרות ובהצלחת הטיפול. במפגשים הבאים מתחילים המטופל והמטפל לפעול ליצירת השינוי, מתוך חקירה היפנוטית של הנושא המבוקש. בתחילת המפגש, לאחר מספר דקות בהם המטופל משתף בתחושותיו מהשבוע האחרון, מתחילים בעבודה עם היפנוזה, ובסיום המפגש המטופל משתף בתחושות מהתהליך הההיפנוטי עצמה. שלב זה של הטיפול לוקח מספר מפגשים, כאשר בדרך כלל יש תחושה של העמקה ושינוי, ממפגש למפגש. השלב האחרון של הטיפול, שיכול לקחת מפגש אחד או מספר מפגשים, כולל בד”כ השרשה והתייצבות של ההישגים ממהלך הטיפול, וכן תהליך פרידה מהמטפל ומההיפנוזה. רוב הטיפולים בהיפנוזה יחסית קצרים וממוקדים (6-10 מפגשים), אך לעתים הטיפולים ממושכים יותר. החוויה בתוך ההיפנוזה עצמה מאוד שונה מאדם לאדם, בהתאם למטרות, לאופי הייחודי, וליכולות האישיות.

מהו ההבדל בין היפנוזה רפואית להיפנוזה עצמית?

אין כל הבדל, שכן ניתן לומר שכל היפנוזה היא בעצם היפנוזה עצמית. מי ששולט בתהליך הוא אך ורק המטופל ואילו המטפל מסייע לו למקד את תחושותיו ומחשבותיו. הדרך הטובה ביותר להבין מהי היפנוזה, היא לחוות את התופעות ההיפנוטיות השונות, ולהבין בעצמך, דרך התהליך הטיפולי, מהי החוויה האישית שלך במצב ההיפנוטי- האם הגוף שלך מרגיש יותר שקוע בתוך הכורסא או יותר מרחף? אולי משהו אחר? משהו משתנה בתחושה של הידיים? קלות יותר? כבדות יותר? … איזה יכולות אישיות מהלא מודע שלך יכולות לסייע?

החוויה הפנימית בהיפנוזה היא חוויה של שליטה ושחרור, תוך כדי חיבור ליכולות של שינוי זיכרון, תחושה או הרגשה.

רישיון להיפנוזה

החלטתם לנסות טיפול בהיפנוזה? חשוב לדעת כי רק רופאים ופסיכולוגים מומחים יכולים לטפל בהיפנוזה. לצורך כך יש צורך ברישיון להיפנוט מטעם משרד הבריאות. חשוב מאד לבדוק האם המטפל שלכם הוא בעל רישיון כזה.

באילו מקרים מומלץ להעזר בהיפנוזה?
  • חרדה – כל סוגי החרדה כולל התקפי חרדה (פאניקה), חרדה כללית, חרדת בחינות, חרדה חברתית, תחושת אסון ועוד
  • הפסקת הרגלים לא רצויים – כגון הפסקת עישון
  • מחלות וקשיים פסיכוסומטיים – נשימה, עור, קשיי שינה
  • היפנוזה לירידה במשקל – תמיכה בתהליכי הרזיה, “ניתוח” הקטנת קיבה היפנוטי
  • כאבים כרוניים – אורתופדיים (כאבי גב, צוואר, כתפיים, גפיים), כאבי פרקים,
    פיברומיאלגיה, כאבים לאחר תאונה כמו כאבי שרירים ושלד).
  • אלרגיה – אלרגיה, אטופיק דרמטיטיס, אסטמה.
  • מחלות עור – יבלות, נגעי עור לא מוסברים
  • מערכת העיכול – קשיים לא מוסברים במערכת העיכול, כוליטיס כיבים, קרוהן, IBS
  • אונקולוגיה – מתן תמיכה בתופעות הלוואי של הטיפולים השונים – כימותרפיה וטיפולים נוספים, כגון: בחילות והקאות.
  • קשיים בתיפקוד המיני – אצל נשים וגברים
  • שיפור תוצאות בספורט – שיפור יכולת ההתמודדות והתוצאות התחרותיות אצל ספורטאים מקצועיים
האם טיפול בהיפנוזה מתאים רק למבוגרים?

בהחלט לא! למעשה אנו יודעים ממחקרים שיכולת ההיפנוטיזביליות (מדד המבטא את היכולת של אדם מסוים להיכנס להיפנוזה) מגיעה לשיא דווקא בגילאי הילדות. נראה שהדבר קשור לחיבור של ילדים לתהליכים הקשורים ביצירתיות, דמיון, ופתיחות.

האם מדובר בטיפול קצר או ארוך?

טיפול היפנוטי נחשב כטיפול קצר מועד באופן יחסי. אורך הטיפול תלוי במטרת הטיפול, באופי הבעיה בה מטפלים, וביכולתו של המטופל להיעזר בכלים ההפנוטים. לרוב מדובר בטיפול בן מספר מפגשים.

איך אדע אם היפנוזה מתאימה לי?

ישנם גורמים רבים הקשורים במידת ההתאמה להיפנוזה, לכן בד”כ קשה לאדם לדעת האם היפנוזה רפואית מתאימה לעצמו, ועדיף שההערכה תיעשה על ידי איש מקצוע המנוסה בטיפול בהיפנוזה ובבריאות הנפש/רפואה. בין הגורמים הרלוונטים: סוג הבעיה, מוטיבציות, סוג ניסיון קודם בטיפולים פסיכולוגיים/פסיכיאטריים, אבחנות נוספות, ציפיות מהתהליך ועוד…

באופן אישי

אני עוסק בהיפנוזה שנים רבות- מטפל ומלמד פסיכולוגים ורופאים המטפלים בהיפנוזה. מעולם לא פגשתי כלי אפקטיבי ועוצמתי כל כך לטיפול, אשר מסייע לאנשים רבים להתמודד עם קשיים רגשיים וגופניים.

במהלך השנים טיפלתי במאות מטופלים וסייעתי להם להתמודד עם קשיים גופניים (כאבים, בעיות עור, עיכול, פוריות, מחלות ועוד) ובהתמודדות עם קשיים רגשיים (חרדה, טראומה, שינוי הרגלים ועוד). חלקם היו מבוגרים בגילאים שונים וחלקם ילדים קטנים, שמצטיינים במיוחד בהיפנוזה.

בחלק מהמקרים ניתן להשתמש בהיפנוזה בלבד ובאחרים אני ממליץ לשלב שיטות נוספות כמו טיפול התנהגותי קוגניטיבי CBT,פסיכותרפיה ושיטות נוספות.

תפריט נגישות

בתקופה קשה זו עולים באופן טבעי פחדים וחרדות רבות.

אני מזמין אתכם לפנות אליי לקבלת טיפול מקצועי מיידי

מרחוק או בקליניקה ברמת אביב.

שיהיו לנו ימים שקטים וטובים.